Post | september 2020 | 2 min lezen

Verblijd een buurtgenoot tijdens de Kook voor je buur 10-daagse!

Door Sharon Huisman
Koken voor een buur

In deze tijden van corona moeten we goed voor onszelf én voor elkaar zorgen. Gezond en genoeg eten hoort daarbij. Maar niet iedereen kan dagelijks een voedzame maaltijd voor zichzelf bereiden. Zo is bijvoorbeeld 7% van alle zelfstandig wonende ouderen in Nederland ondervoed. Daarom organiseert Stichting Thuisgekookt van 25 september t/m 4 oktober de Kook voor je buur 10-daagse. Vind je het leuk om te koken? Bereid dan eens een lekkere en voedzame maaltijd niet alleen voor jezelf of je gezin, maar ook voor een buur! Zo help je niet alleen mee tegen ondervoeding, maar leer je je buurtgenoten ook (beter) kennen. En daarmee draag je dan weer je steentje bij aan de strijd tegen eenzaamheid. Ook heel belangrijk, want maar liefst 30% van alle Nederlanders geeft aan zich regelmatig eenzaam te voelen.Meld je aan als thuiskok

Ga de uitdaging aan en maak je buren gelukkig met een thuis gekookte maaltijd. Minister de Jonge ging je voor; hij kookte tijdens de vorige Kook voor je Buur 10-daagse zelf ook voor zijn buren (zie foto’s, deze zijn in oktober 2019 gemaakt en daardoor niet op 1,5 meter afstand).

Hoe? Meld je aan als thuiskok via de hulpvraag op dit platform. Je komt dan terecht op de website van Thuisgekookt, waar je meteen kunt beginnen met maaltijden aanbieden! Stichting Thuisgekookt helpt je hierbij stap voor stap op weg, als jij een profiel aanmaakt als thuiskok volgen verdere instructies vanzelf.


Elke thuiskok die een maaltijd aanbiedt tussen 25 september en 4 oktober krijgt een starterspakket thuisgestuurd met o.a. promotiemateriaal, zodat je de buurt kunt laten weten dat je kookt. Stichting Thuisgekookt zorgt er zelf ook voor dat jouw buurtgenoten weten dat je mee doet en legt uit hoe ze van jouw verse maaltijden kunnen genieten. Gedurende de Kook voor je Buur 10-daagse proberen we – door middel van leuke winacties en challenges – de deelnemers iedere dag op een andere manier te motiveren.


Juist op zoek naar maaltijden?

Je kunt ook meedoen als je geen keukenprins of -prinses bent! Ken of ben je iemand voor wie een gezonde maaltijd van een buur een uitkomst zou zijn? Eenmalig, af en toe of zelfs op regelmatige basis? Zelf ophalen of juist de maaltijd thuisgebracht krijgen? Ga naar Thuisgekookt en zie meteen welke maaltijden of thuiskoks bij jou passen. Je kunt zelf zoeken, of via de blauwe knop onderaan vragen of Stichting Thuisgekookt met je mee zoekt.


Omdat het aanbod iedere dag verschilt, is het verstandig om je zoekopdracht op te slaan zodat je een mailtje krijgt zodra er zich maaltijden of thuiskoks aanmelden die precies aan jouw wensen voldoen. Maaltijden reserveren voor de Kook voor je Buur 10-daagse kan vanaf 7 september. Heb je hulp nodig? Thuisgekookt is bereikbaar voor al je vragen via 06-83447197!Koken in corona tijd

Vanzelfsprekend is het in deze tijden belangrijk om extra goed te letten op de hygiëne. Het is verstandig om fysiek contact tot een minimum te beperken, maar koken voor kwetsbare mensen, mensen die (tijdelijk) in quarantaine zitten of mensen die nu keihard werken in bijvoorbeeld de zorg moedigen we juist aan! Met een paar kleine aanpassingen – de tas aan de deurklink hangen, goed afstand houden en handen wassen voor- en nadat je de maaltijd hebt aangeraakt – is het koken voor je buurtgenoten hartstikke veilig. Uitgebreide hygiënerichtlijnen vind je terug op de website.

Deel blogpost